CaSPr: Een uniek model voor simulatie en predictie van capaciteit in de zorg

Caspr blog banner
BLOG - 17 february 2022

Ons innovatieve CaSPr platform is ondertussen ruim een jaar beschikbaar voor ziekenhuizen en ziekenhuisnetwerken.

Graag lichten we daarom de strategische waarde van CaSPr toe in een reeks artikels. Starten doen we met wat CaSPr is en wat het kan in algemene termen. In volgende artikels zullen we dieper ingaan op specifieke vragen die we met CaSPr weten te beantwoorden.


Het model

CaSPr staat voor Capacity and Staffing Prediction. Het is een wetenschappelijk gevalideerd simulatiemodel dat ziekenhuizen en ziekenhuisnetwerken inzicht geeft in zorgstrategische uitdagingen.

Dit model werd ontwikkeld door Hict en imec om strategische vraagstukken met betrekking tot toekomstige zorgbehoefte en capaciteit wetenschappelijk en datagedreven te onderbouwen.

Het platform zelf wordt aangeboden op twee manieren:

  • SaaS-model (Software as a Service): waarbij de klant zelfstandig aan de slag gaat in de tool.
  • SaaP-model (Software as a Project): waarbij Hict samen met de klant de nodige data verzamelt om vervolgens in de tool te verwerken. Meer hierover in het tweede deel van deze reeks dat volgende week zal uitkomen!


Strategische waarde

De resultaten, toekomstige zorgbehoefte en capaciteit, worden weergegeven op verschillende niveaus: ziekenhuisbreed, maar ook op het niveau van service lines (proxy voor specialisme), MDC (Major Diagnostic Categories), bedindexen, en dagziekenhuis (chirurgisch, niet-chirurgisch en oncologisch dagziekenhuis, en ambulante bezoeken). Dit niveau van detail geeft u de mogelijkheid om verschillende strategische capaciteitsvraagstukken te beantwoorden, bijvoorbeeld:

  • Nieuwbouw of renovatie: hoe groot moet het nieuwe ziekenhuis zijn? Deze vraag moest worden beantwoord voor het Grand Hôpital de Charleroi en leidde tot een eerste versie van wat later CaSPr is geworden.
  • Reorganisatie van afdelingen: hoe evolueren de verschillende medische specialismes en welke pathologieën vormen een haalbare combinatie om toekomstige verpleegafdelingen samen te stellen. Meer uitleg vindt u in deze LinkedIn post.
  • Wat is de toekomstige zorgbehoefte en capaciteit voor ons ziekenhuisnetwerk tot 2035 en hoe verhoudt zich dit t.o.v. het afwegingskader van de KCE-studie en het evaluatiekader voor het regionaal zorgstrategisch plan. Collega Pieter Vanleenhove heeft hier een kort artikel rond geschreven.


Impactfactoren

CaSPr is geen black-box. De resultaten geven de impactfactoren weer die de evolutie van zorgbehoefte verklaren:

  • Impact van demografie op opnames
  • Impact van demografie op verblijfsduur
  • Evolutie van opnames
  • Evolutie van ligduur

Onderstaande figuur illustreert dit met demodata voor de Service Line “Gynaecologie.”

Ca S Pr blog 1 3

Meer info

Wenst u meer te weten over CaSPr en wat het voor u kan betekenen, aarzel niet om ons te contacteren.

Volg CaSPr op LinkedIn, en blijf op de hoogte van toekomstige berichten!